Τι-να-κάνετε-για-να-μην-παγώσουν-οι-σωλήνες

Τι να κάνετε για να μην παγώσουν οι σωλήνες

Προτού η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να αποτρέψετε τους παγωμένους σωλήνες και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με την Αποφράξεις Παλλήνη Αναγνώστου. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικά απλά κόλπα για να προστατεύσετε τους σωλήνες σας από το πάγωμα και να διατηρήσετε το νερό σε λειτουργία σε κρύο καιρό. Θα σας εξηγήσουμε επίσης τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι οι σωλήνες σας μπορεί να έχουν παγώσει και πώς να τους ξεπαγώσετε για να αποτρέψετε μια μεγαλύτερη  καταστροφή.

Ο χειμώνας φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα, το νερό που τροφοδοτεί τις βρύσες και τα εξαρτήματα του σπιτιού σας κινδυνεύει να παγώσει μέσα στους σωλήνες σας.

Επειδή το νερό διαστέλλεται καθώς μετατρέπεται σε πάγο, οι παγωμένοι σωλήνες είναι επιρρεπείς σε σκάσιμο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρή ζημιά στα υδραυλικά σε όλο το σπίτι σας. Στον υψηλότερο κίνδυνο παγώματος βρίσκονται οι σωλήνες που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους και σε μη θερμαινόμενα ή μη μονωμένα μέρη, όπως η σοφίτα, το υπόγειο ή το γκαράζ.

Γιατί σπάνε μερικές φορές οι παγωμένοι σωλήνες;

Το νερό διαστέλλεται καθώς παγώνει, πιέζοντας τον σωλήνα από μέσα προς τα έξω. Το αν ο σωλήνας είναι αρκετά ισχυρός για να αντέξει την πίεση χωρίς λυγισμό εξαρτάται από τον όγκο του παγωμένου νερού, τον τύπο, το σχήμα και την ηλικία του σωλήνα και εάν υπήρχε ήδη διάβρωση.

Τα καλά νέα είναι ότι με μερικές απλές προφυλάξεις, συχνά μπορεί να προληφθεί και σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας.

1. Αποσυνδέστε τους σωλήνες του κήπου

Αφού ολοκληρώσετε την περιποίηση του κήπου σας για τον χειμώνα, αποσυνδέστε, αποστραγγίστε τους εξωτερικούς σωλήνες σας. Ανοίξτε τη βρύση όμως για να αδειάσει ο σωλήνας.

Διατηρήστε το ανοιχτό όλο το χειμώνα για να αφήσετε χώρο για να φύγει το νερό που παραμένει στο σωλήνα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε καλύμματα βρύσης κατά τους ψυχρότερους μήνες για επιπλέον προστασία από παγωμένους σωλήνες. Επιπλέον, αποστραγγίστε το νερό από οποιεσδήποτε γραμμές παροχής ψεκαστήρα ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

2. Μονώστε τους σωλήνες σας.

Η μόνωση σωλήνων είναι αρκετά φθηνή και εύκολη διαδικασία. Σκεφτείτε να μονώσετε τυχόν σωλήνες που βρίσκονται σε μη θερμαινόμενες περιοχές, όπως στη σοφίτα, στο υπόγειο, στους χώρους ανίχνευσης ή στο γκαράζ. Όταν έχει υπερβολικό κρύο, οι σωλήνες κάτω από τους νεροχύτες της κουζίνας και του μπάνιου είναι επίσης ευάλωτοι στο πάγωμα.

Το τύλιγμα των σωλήνων σας σε θερμαντική ταινία ή καλώδια θερμότητας ελεγχόμενα από θερμοστάτη μπορεί επίσης να τους κρατήσει αρκετά ζεστούς για να αποτρέψετε το πάγωμα.

3. Σφραγίστε τυχόν διαρροές αέρα

Επιθεωρήστε το σπίτι σας για τυχόν ρωγμές ή ανοίγματα που θα μπορούσαν να αφήσουν κρύο αέρα. Σφραγίστε τυχόν τρύπες γύρω από τις σωληνώσεις σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους και τις πλάκες του μαρσπιέ, όπου το σπίτι σας στηρίζεται στα θεμέλιά του. Επιπλέον, καθώς αφήνετε το γκαράζ σας ανοιχτό είναι σαν να δημιουργείτε μια γιγάντια διαρροή αέρα, κρατάτε πάντα την πόρτα κλειστή.

4. Ανοίξτε τις πόρτες και τα ντουλάπια.

Βεβαιωθείτε ότι ο ζεστός αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ομοιόμορφα σε όλο το σπίτι σας κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Αφήστε τις εσωτερικές πόρτες μισάνοιχτες και ανοιχτά ντουλάπια κουζίνας και μπάνιου για να διανέμεται σταθερά η θερμότητα στα δωμάτια. Αφαιρέστε τυχόν οικιακά χημικά ή δυνητικά επιβλαβή καθαριστικά από ανοιχτά ντουλάπια εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι.

5. Αφήστε τις βρύσες να στάζουν

Ακόμη και μια μικρή στάλα νερού μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πάγου μέσα στους σωλήνες σας. Όταν κάνει τσουχτερό κρύο έξω, ξεκινήστε μια στάλα νερού από όλες τις βρύσες που εξυπηρετούνται από εκτεθειμένους σωλήνες. Αφήνοντας μερικές βρύσες να λειτουργούν ελαφρά, θα ανακουφιστεί επίσης η πίεση στο εσωτερικό των σωλήνων και θα βοηθήσει στην αποφυγή ρήξης σε περίπτωση που παγώσει το νερό μέσα.

6. Διατηρήστε σταθερή θερμοκρασία

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας ώστε να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Σε κανονικές καιρικές συνθήκες, η πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα ή όταν δεν είστε στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους θέρμανσης, αλλά σε ακραίο κρύο, η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας είναι το κλειδί για τη διατήρηση των σωλήνων σας χωρίς πάγο.

Και αν λείπετε από το σπίτι κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, βεβαιωθείτε ότι ο θερμοστάτης σας έχει ρυθμιστεί τουλάχιστον στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τι να κάνετε εάν παγώσουν οι σωλήνες σας

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε παγωμένο σωλήνα, ξεκινήστε ανοίγοντας τη βρύση. Εάν ρέει μόνο μια σταγόνα ή μια στάλα νερού, πιθανότατα έχετε πάγο. Στη συνέχεια, ελέγξτε προσεκτικά τον εκτεθειμένο σωλήνα για τυχόν ρωγμές ή σπασίματα.

Εάν κάποιοι σωλήνες έχουν σπάσει, κλείστε την παροχή νερού για το σπίτι και καλέστε αμέσως έναν υδραυλικό για βοήθεια. Η προσπάθεια απόψυξης ενός σωλήνα που έχει ήδη σκάσει μπορεί να προκαλέσει τη ροή του νερού και να πλημμυρίσει το σπίτι σας.

Εάν ο σωλήνας είναι ακόμα άθικτος, ανοίξτε τη βρύση για να επιτρέψετε τη ροή του νερού καθώς λιώνει ο πάγος. Εφαρμόστε απαλά θερμότητα στο παγωμένο τμήμα του σωλήνα, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι θέρμανσης, στεγνωτήρα μαλλιών, θερμάστρα χώρου ή ζεστές, υγρές πετσέτες.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φλόγα για να θερμάνετε έναν κατεψυγμένο σωλήνα, καθώς αυτό ενέχει κίνδυνο πυρκαγιάς και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον σωλήνα. Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση ή να ξεπαγώσετε με ασφάλεια τον παγωμένο σωλήνα, καλέστε αμέσως έναν υδραυλικό της Αποφράξεις Παλλήνη Αναγνώστου.

Δείτε περισσότερες περιοχές εξυπηρέτησης Αποφράξεις Αναγνώστου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now Button